Offline bestaat UX People al een tijdje. Het carrière en educatie platform is begonnen als ontmoetingsplek in Rotterdam, met een serie gratis trainingen en events. We zagen dat young professionals, ondanks de toenemende vraag, nog moeilijk doorstromen naar de arbeidsmarkt. Met UX People gaan we helpen om de arbeidsmarkt voor UX designers verder te professionaliseren.

Al 3 jaar organiseren we workshops voor pas afgestudeerde designers met de titel ‘Design & Dine’. De UX People community is daardoor in korte tijd uitgegroeid naar meer dan 150 leden. De events worden georganiseerd door jonge researchers en UX designers met 2 tot 3 jaar ervaring. Ze delen hun kennis met startende designers, om ze te helpen met een vliegende start van hun carrière. We leren ze om de meest fundamentele research en UX design tools toe te passen, zoals interviewtechnieken en customer journey mapping. Tegelijkertijd bekijken we samen hoe ze zich beter kunnen profileren op de arbeidsmarkt.


Mismatch

Veel bedrijven zijn nog onvoldoende uitgerust om beginnende designers goed te begeleiden. Daarbij is ‘wat UX designers nou precies doen’ voor HR professionals en recruiters vaak nog lastig te vatten. De opleidingen doen hun best om de snelle ontwikkelingen in de markt van digitale innovatie bij te houden. De kennis en instrumenten die studenten meekrijgen sluit in de basis goed aan op wat bedrijven vragen, alleen ontbreekt de ervaring bij het toepassen daarvan. De kwaliteit van de stages speelt een (te) belangrijke rol bij het wel of niet vinden van een gave job.

Tel daarbij op de onmogelijke combinaties van vaardigheden die worden gevraagd in de vacaturebeschrijvingen. Een UX designer die klantonderzoek kan doen, analytics kan inrichten én dit kan vertalen naar prototypes, visual design en HTML mockups? Kom, UX design is een team sport.


UX design is een team sport

UX design is een relatief nieuw vakgebied, wat uiteenvalt in heel veel verschillende rollen en vaardigheden. Ook die veranderen ieder jaar, onder druk van de technologische ontwikkelingen. Bij UX People onderscheiden we 8 verschillende rollen, maar er zijn er vast meer te benoemen. We kijken daarom ook eerder naar aanleg, persoonlijkheid en interesses, dan naar specifieke skills. We weten uit ervaring dat een interactieontwerper echt anders denkt en werkt dan een visual designer. De designafdeling bij bedrijven is ook verschoven van marketing naar IT. Ook dat heeft veel invloed op ons vak. 


Aan de slag met een missie

UX People zet zich in om meer helderheid te verschaffen over de verschillende rollen en specialisaties, en ook bij designers meer bewustwording te creëren. Het is voor hun toekomst van belang om een duidelijke keuze te maken en zich verder te ontwikkelen als professional, zeker gezien het toenemende aantal vacatures en de groei van het aantal tech bedrijven. Naast de financiële schade voor bedrijven door een verkeerde plaatsing van een kandidaat is de impact van een verkeerde carrièrekeuze op iemands leven onherstelbaar.

Onze missie is zorgen dat creatief talent tot bloei kan komen én bedrijven laten profiteren van de innovatieve kracht van UX design professionals. 


UX People voor designers

Als startende designer of ervaren professional kun je lid worden van onze Meetup groep. Er volgt wel een persoonlijke selectie om de kwaliteit van de groep te waarborgen. Niet iedereen wordt toegelaten. Word je geselecteerd, dan word je automatisch uitgenodigd voor de workshops en events. We bieden op ons platform ook de mogelijkheid om eigen trainingen te plaatsen en te promoten, zodat nog meer kennis wordt gedeeld over ons mooie vak.


UX People voor bedrijven

Voor bedrijven bieden we ook een lidmaatschap. We zijn steeds vaker bedrijven gaan helpen met het selecteren, trainen en begeleiden van UX designers, omdat een kennishuis daar beter inzicht in heeft. Je kunt een beginnende loodgieter ook beter laten aannemen door een ervaren loodgieter. Bedrijven helpen we met verschillende diensten, van werving & selectie, tot coaching door ervaren senior designers uit ons netwerk.

We zijn een platform omdat we bedrijven en UX professionals bij elkaar brengen. Verwacht in de toekomst daarom ook gespecialiseerde trainingen voor bedrijven die UX op een hoger niveau willen toepassen. Hou daarvoor de website in de gaten of meld je aan als bedrijfslid, dan bespreken we de mogelijkheden met je door.

Inge van Dam - Community Manager & trainer

Neem contact op met Inge
Ik help jou met het organiseren van events en trainingen